Ma van a Víz Világnapja, évről évre egyre fontosabb téma, számomra szinte hihetetlen, felfoghatatlan, hogy 2022-ben még mindig nem evidens a Föld minden egyes lakója számára a tiszta ivóvíz elérhetősége. A vízkészleteinket védeni kell, a vízfelhasználás tekintetében is rendkívül fontos, hogy törekedjünk a fenntarthatóságra, lakossági szinten is.
Biztos sok tippet hallottatok, vagy olvastatok a víz védelméért: fürdés helyett zuhanyozz, a „mosás-mosogatás” témája, csöpögő csapok megjavítása, de engedjétek meg, hogy most inkább szakmai irányba menjek el: Miért is fontos a víz védelme és miért fontos emiatt is az étkezésünkre odafigyelni?
A hidratáció területe külön téma, amiről rengeteg hasznos információt találhatsz itt: https://mdosz.hu/taplalkozas-es-hidratacio-hete-2022-marcius-14-20/
Most viszont tényleg vizsgálódjunk fenntarthatóság szinten!
Sokat tehetünk a vízkészleteink védelméért, ha odafigyelünk az étrendünk összeállítására. A mezőgazdaság és állattenyésztés ugyanis az egyik leg vízigényesebb szektorok. Képzeld csak el, egy kiló marha hús előállításához például közel 15 ezer liter vízre van szükség, míg egy kiló paradicsomhoz „csak” kb 200 literre.
Egy egy húsmentes nap beiktatásával például már -ahogy ezek a számok is mutatják-, nagyon sokat tehetünk a környezetünkért.Ezen felül érdemes az étrendünket helyi, szezonális alapanyagokra építeni, hisz ezeknek az alapanyagoknak az ökológiai lábnyoma is mindig sokkal kisebb lesz. Ha ezeket az alapanyagokat helyi termelőktől, piacokon szerezzük be úgynevezett lehetőleg extra műanyag csomagolás nélkül, úgy még a műanyagpazarlás ellen is tehetünk, és így kevesebb eséllyel kerül műanyag az élővizeinkbe is.
A húsmentes napokon érdemes új fehérjeforrásokkal is kísérletezni, így étrendünk sokkal változatosabb és tápanyagdúsabb lehet. Ilyenkor sem kell lemondani az ízekről, még akár egy hamburger esetén is van sok-sok választásunk. Marhahúsból készült hamburger helyett választhattok például egy halburgert ;-), vagy hüvelyesekből, babból vagy lencséből készült pogácsát is akár. Ezzel nem csak az egészségünkért, de a környezetünkért is tehetünk!
Biztosan tudjátok, hogy a Halpatkóval, már lassan több, mint egy éve dolgozom együtt, így ez itt a reklám helye, de őszintén ajánlom őket. Nem csak a halból készült ételek miatt, de tudatosságuk miatt is. Folyamatosan újabb és újabb lépésben tesznek a környezetért, így vizeink védelméért is. Most például újabb vízszűrők kerültek náluk bevezetésre, így ha a halburger mellé házi készítésű limonádét kértek, a bubis és mentes víz sem kell többé, hogy műanyag palackból jöjjön.
Legyünk mindannyian picit tudatosabb vízfelhasználók, hisz tudjátok, minden lépés számít.
Abonyi Orsi dietetikus