Amellett, hogy – szerintem – nagyon finom élelmiszercsoportról van szó, a halak fogyasztásának számos pozitív élettani hatása is van:
- nagyon jó állati fehérjeforrások, megfelelő ételkészítési technológiát alkalmazva könnyen emészthetőek, tele-tele hasznos zsírsavakkal!
- fogyasztásukkal növelheted a zsírban oldódó A- és D-vitamin, valamint a vízben oldódó B6- és B12 beviteledet is, de ha kedveled az apróbb fajták gerincének, szálkácskáinak fogyasztását is, akkor bizony még kalciumot is juttathatsz a szervezetbe.
Ugye ti sem csak a rántott halat ismeritek-fogyasztjátok? Érdemes a halat is grillezni, sütni, párolni egyaránt, így a benne található zsírsavak aránya sem fog változni, ezzel pedig a szív-érrendszerünknek és a vonalainknak is kedvezni tudunk! A Halpatkóban az én kedvencem a harcsa gyros, és a halburger, mindkettő ideális választás akkor is, ha odafigyelsz az egészséged megőrzésére.
Sokan félnek a halak markánsabb ízétől, és emiatt csak tonhalkonzervet, halrudat, maximum hekket mernek megkóstolni, pedig a harcsa is a semlegesebb ízű fajták közé tartozik, érdemes tenni vele egy próbát. Fogyassz te is hetente legalább egyszer (tengeri) halat, vagy busát, kecsegét, pisztrángot, ismerj meg olyan hazai fajtákat is, mint a harcsa, vagy a csuka! Apropó, csuka: a csuka is igen ízletes (regadozó)halfajtánk, hófehér, tömött húsából számos különleges fogás készíthető! Ne feledd, a Halpatkóban hozzáértő kezek biztosan a legfinomabban fogják neked elkészíteni a hazai halakat is!
Még egy „apróság”, amire a hazai halak választásával oda tudsz figyelni: a fenntarthatóság! Akkor is a hazai halak lesznek a jobb opciók, ha a minél kisebb ökológiai lábnyomodra is oda szeretnél figyelni, hiszen ezek kisebb úton jutnak el a tányérodig, manapság ez is egy igen fontos szempont kell, hogy legyen, ha tudatos döntést hoznál. Képzeld, a Halpatkónak még saját halfeldolgozó egysége is van ám!
Nos, sikerült meggyőzzelek, hogy te is egyél rendszeresen hazai halat? A Halpatkóban számos kreatív ötlettel találkozhatsz, teszteld bátran a grillkolbászt, vagy a harcsahamburgert, netán a cézár salit harcsával, egyikben sem fogsz csalódni! Én már meg is éheztem és Te?
-Abonyi Orsi dietetikus-