A halfogyasztás előnyei

Abonyi Orsi, dietetikus

Abonyi Orsi, dietetikus

Miért hangsúlyozzuk mi, dietetikusok annyira, hogy együnk rendszeresen halakat, lehetőség szerint magyar halakat 🇭🇺🐟🤔?

Amellett, hogy – szerintem – nagyon finom élelmiszercsoportról van szó, a halak fogyasztásának számos pozitív élettani hatása is van:
🐟 nagyon jó állati fehérjeforrások, megfelelő ételkészítési technológiát alkalmazva könnyen emészthetőek, tele-tele hasznos zsírsavakkal!
🐟 fogyasztásukkal növelheted a zsírban oldódó A- és D-vitamin, valamint a vízben oldódó B6- és B12 beviteledet is, de ha kedveled az apróbb fajták gerincének, szálkácskáinak fogyasztását is, akkor bizony még kalciumot is juttathatsz a szervezetbe.

Ugye ti sem csak a rántott halat ismeritek-fogyasztjátok? Érdemes a halat is grillezni, sütni, párolni egyaránt, így a benne található zsírsavak aránya sem fog változni, ezzel pedig a ❤️ szív-érrendszerünknek és a vonalainknak is kedvezni tudunk! A Halpatkóban az én kedvencem a harcsa gyros, és a halburger, mindkettő ideális választás akkor is, ha odafigyelsz az egészséged megőrzésére.

Sokan félnek a halak 🐟 markánsabb ízétől, és emiatt csak tonhalkonzervet, halrudat, maximum hekket mernek megkóstolni, pedig a harcsa is a semlegesebb ízű fajták közé tartozik, érdemes tenni vele egy próbát. Fogyassz te is hetente legalább egyszer (tengeri) halat, vagy busát, kecsegét, pisztrángot, ismerj meg olyan hazai fajtákat is, mint a harcsa, vagy a csuka! Apropó, csuka: a csuka is igen ízletes (regadozó)halfajtánk, hófehér, tömött húsából számos különleges fogás készíthető! Ne feledd, a Halpatkóban hozzáértő kezek biztosan a legfinomabban fogják neked elkészíteni a hazai halakat is!

Még egy „apróság”, amire a hazai halak választásával oda tudsz figyelni: a fenntarthatóság 🌍♻️! Akkor is a hazai halak 🇭🇺🐟 lesznek a jobb opciók, ha a minél kisebb ökológiai lábnyomodra 🌍🐾 is oda szeretnél figyelni, hiszen ezek kisebb úton jutnak el a tányérodig, manapság ez is egy igen fontos szempont kell, hogy legyen, ha tudatos döntést hoznál. Képzeld, a Halpatkónak még saját halfeldolgozó egysége is van ám 🙃!

Nos, sikerült meggyőzzelek, hogy te is egyél rendszeresen hazai halat? A Halpatkóban számos kreatív ötlettel találkozhatsz, teszteld bátran a grillkolbászt, vagy a harcsahamburgert, netán a cézár salit harcsával, egyikben sem fogsz csalódni! Én már meg is éheztem 🙂

Kövess minket!

Legújabb cikkeink

Miért fontosak a mentes ételek?
#egészségtippek

Miért fontosak a mentes ételek?

Napjainkban egyre gyakoribb az a jelenség, hogy bizonyos élelmiszerek, élelmiszer alkotók az arra érzékeny embereknél komoly gondokat tudnak okozni.

#egészségtippek

Szezonalitás szerepe az étkezésben

Itt az október 🍁🌰, az ablakon kopogtat a hideg, így egyre nehezebbnek tűnik, hogy friss, tápanyagban dús zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk.

Fűszerezd meg napjaidat