A táplálékallergiák és intoleranciák problémájában sajnos nagyon sokan és egyre többen érintettek, számukra kiemelten fontos, hogy biztonságosan tudjanak maguknak, vagy éppen a családtagjaiknak élelmiszert választani, akár egy boltban, akár egy étteremben.
Ha valamilyen allergiában, vagy intoleranciában szenvedünk, elengedhetetlen, hogy vevőként biztosak legyünk abban, hogy az adott étel, amit kiválasztottunk, nem tartalmazza – még a legminimálisabb mennyiségben sem – a problémás alkotót, azaz az adott allergéntől mentes az az étel.
Ezt a fotót még pár hete lőttem, amikor a Halpatkóban ebédeltünk egy vasárnap, sztoriban már láthattad is, ez egy képes-piktogramos tájékoztató a rendelet által meghatározott kötelezően jelölendő allergénekről, ezekkel a kis rajzocskákkal találjátok meg a Halpatkó étlapján a tájékoztatást, amit ráadásul már akár otthon, előzetesen is csekkolhattok a weblapon. Büszkeség ez nekem, hogy részt vehettem a munkában, az allergének receptek alapján történő jelölésének kialakításában, ráadásul pluszban imádom, hogy ilyen képes, könnyen érthető, átlátható módon is tájékoztatják a vevőket a Halpatkó éttermeiben. Az itt látható jelölések az étlapon is visszaköszönnek, megkönnyítik a vásárlók tájékozódását, így nagy segítséget jelenthetnek az ételválasztásban.
Van azonban pár tényező amivel nem árt, ha te is tisztában vagy, ha ételallergiád, vagy intoleranciád van, ezek közül a két leggyakoribb félreértés például:
– Tejfehérjeallergia és laktózintolerancia kérdésköre: a két tej alkotó nem ugyanaz, a laktózmentes termékek tartalmaznak tejfehérjét!
– Ugyanígy különbözik a búzaallergia és a gluténérzékenység, illetve külön problémakört jelent az úgynevezett NCGS is: ha valami búzamentes, az még tartalmazhat glutént, illetve ha gluténérzékenységed van, akkor nem elegendő, ha az adott étel „mentes”, lényeges, hogy milyen konyhai eszközökkel, milyen úton, hol készült az adott étel. A gluténmentesség bizony csak teljesen elkülönített eljárásokkal, külön üzemben valósítható meg, a legkisebb szennyeződés is problémát jelent!
Vásárlóként azt javaslom legyél óvatos Ha valaki azt állítja, hogy valamitől mentes az adott étel, mindig te magad tájékozódj az adott étel csomagolásáról, vagy az étteremben kihelyezett tájékoztatókról.
Ha azonban a Halpatkó éttermeit választod, ezeknek a tájékoztatóknak, és az étlap piktogramjainak is köszönhetően én garantálom, hogy hiteles információhoz fogsz jutni.
Nagy segítség volt ez nekem is tavaly, mikor még dolgoztam a receptekkel, és először kóstoltam néhány finomságot, hiszen akkor még tej és tojásmentes diétát kellett tartanom.
(A gluténmentesség sajnos itt sem garantált, hiszen az ételek egy konyhán készülnek, a jelölt ételek csupán garantáltan gluténmentes alapanyagokból készülnek.)