Barion Pixel

Arancinin innen és túl

Picture of Halpatkó

Halpatkó

A mai napon, január 17-én ünnepeljük az olasz gasztronómia napját s tiszteletére egy ínycsiklandozó szicíliai street food étel nyomába eredünk. Bemutatjuk: az Arancinit.

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy “rizsből és raguból készül a legfinomabb szicíliai narancs”, de most akkor hogy is van ez? Szicília egyik leghíresebb street food étele az arancini vagy arancino, azaz a töltött, panírozott rizsgolyó. De mi közi az arancininek a narancshoz? Gyakorlatilag semmi, azon kívül, hogy az aranybarnára sült bundás rizslabdák nagyon is hasonlítanak egy narancsra. Na de nézzünk kicsit utána, honnan is származik az arancini?

Mint ahogy a legtöbb híres étel, az arancini története is kalandosan alakult, sokak szerint II. Frigyes udvarában támadt valakinek az az ötlete, hogy a sáfrányos rizst golyó formájában meghempergeti kenyérmorzsában és kisüti, hogy a császár az ételt magával vihesse a vadászataira. Innentől aztán több helyen említik különböző neveken, édes verzióban is, s mai formájában valószínűleg a 19. század második felében terjedt el a szigeten.

Azt azonban érdemes tudni, hogy Szicíliában a mai napig nem értenek egyet az étel nevét illetően, így érdemes odafigyelni, hol, mit mondunk. Nem is Olaszországról beszélnénk, ha nem lennének arancinát mondó keleti és arancinut emlegető nyugati városkák, de a standard olasz változat az arancino, ezt jegyezzétek meg, ha arra jártok. 

Mára számos ízben kapható az arancino, gyakorlatilag minden utca sarkon, kúp alakban vagy gombóc formában. Ízben a legelterjedtebb íz a mozzarellás-paradicsomos, de spenótos, marharagus, tintahalas és persze édes verziók is kaphatóak. 

Azt már biztosan tudjátok rólunk, hogy imádunk kísérletezni új ízekkel, újabb és újabb recepteken törjük folyamatosan a fejünket. Bár Szicíliában mindenhol kapható, Magyarországon az elsők között alkottuk meg tavaly nyáron séfünk segítségével az autentikus szicíliai arancini halpatkós verzióját. Kicsit újragondoltuk, tettünk bele egy kis halpatkós csavart, hisz a töltelékbe belecsempésztünk egy kis harcsát is, majd füstölt mozzarellával és parmezán sajttal s titkos fűszerkeverékkel koronáztuk meg. Az egészséges étkezés jegyében salátaágyon, hidegen sajtolt tökmagolajjal leöntve, friss citrommal tálaljuk. 

Név ide vagy oda, HARCSA Arancinink igazi szicíliai különlegesség, ne maradjatok le róla.

Kövess minket!

Legújabb cikkeink

Tényleg vannak tiltott ételek?
#egészségtippek

Tényleg vannak tiltott ételek?

Dübörög a nyár és vele együtt a tombol a diéta láz is, de valóban vannak ételek, amiket ki kéne zárnunk? Tényleg vannak tiltott ételek? Abonyi Orsi dietetikus írása.

#egészségtippek

Tények és tévhitek a köretekről

A bikini szezon a nyakunkon, így egyre gyakrabban merül fel a kérdés az üzleteinkben: mit kérjek köretként? Melyik a legjobb választás? Erről hoztunk Nektek egy cikket Abonyi Orsi dietetikusunk tollából.

Ezeket olvastad már?

#egészségtippek

Szezonalitás szerepe az étkezésben

Itt az október, az ablakon kopogtat a hideg, így egyre nehezebbnek tűnik, hogy friss, tápanyagban dús zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk vagy mégsem? Abonyi Orsi dietetikusunk írása.

Bővebben >
#egészségtippek

Jól enni annyi, mint jól lenni

Múlt héten arról írtunk Nektek, hogy az őszt bizony előnyére fordítva, okosan ki lehet használni egy sikeres életmódváltáshoz. Na de hogyan is? Abonyi Orsi dietetikusunk tippjeit hoztuk el Nektek.

Bővebben >
Harcsa bécsi krémes krumplisalátával
#egészségtippek

A halfogyasztás előnyei

Miért hangsúlyozzák a dietetikusok annyira, hogy együnk rendszeresen halakat, lehetőség szerint magyar halakat? Abonyi Orsi dietetikusunk mai írásából megtudhatjátok.

Bővebben >